donderdag 9 augustus 2018

Je hond introduceren in zijn nieuwe omgeving

In een vorige blog benadrukten we reeds het belang van je hond rustig en in zijn eigen tempo te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Dit doen we door hem de tijd te geven om zijn eigen plek te vinden, een rustige plek voor hem in te richten en hem in het begin zeker niet te overstelpen met kusjes en knuffels. Lees alles gerust nog eens na.

Wat met onze andere huisgenoten? 


Kinderen:

- Natuurlijk gaan je kinderen met de nieuwe huisgenoot willen spelen. Wees in het begin voorzichtig. Je weet nog niet goed wat je hond eventueel bang maakt en je kent zijn reactie hierop niet. Vraag zeker ook voldoende info in het asiel over het karakter van je hond.
- Houd steeds toezicht.
- Houd de speeltijd beperkt, bijvoorbeeld 20 minuutjes.
- Grijp direct in wanneer je kind aan de staart trekt, op de hond gaat zitten, boven de hond gaat hangen om hem te knuffelen, te luidruchtig is, ...
- Je kind mag je hond nooit slaan! Leg ook uit waarom: de hond zal angstig worden, maar hij zou zich ook kunnen verdedigen door te bijten.
- Laat je hond de kinderen benaderen en niet andersom.

Baby's:

- Dit gebeurt altijd onder toezicht, laat je hond nooit alleen met een baby.
- Houd in het begin altijd een afstand en verklein deze geleidelijk aan.
- Leg een kledingstuk met de geur van de baby bij de hond in de mand.

Andere huisdieren:

- Je kan voor de eerste ontmoeting een neutrale plek uitkiezen. Zo moet je eigen hond zijn territorium niet gaan beschermen.
- Het is beter om ze zonder leiband met elkaar te laten spelen.
- Probeer niet tussen te komen. Als dit toch nodig is, doe dit dan indirect, bv. door een plots geluid (een fluitje ofzo).
- Laat je honden thuis niet zonder toezicht totdat je zeker bent dat het veilig is. Moet je hen toch alleen laten, werk dan met een bench of zet ze in aparte kamers.

Over katten en andere huisdieren vertel ik in een aparte blog.

Onbekenden:
- Vraag je gasten om je hond niet uit zichzelf te benaderen, aan te raken of hem in de ogen te staren.
- Indien je hond de gasten zelf benadert, mogen ze hem uiteraard wel aaien.
- Laat je hond nooit tegen je gasten opspringen. Draai je met je rug naar de hond toe indien hij dit doet. Raadpleeg je dierenarts of een hondentrainer voor meer tips.

Mona met Bieke- www.shin.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dog Day 26/08/2018

26 augustus is internationale dag van de hond en voor die gelegenheid organiseerden Memorial 1815 en ACE/SHIN een dag volledig gewijd aan ho...